מספר דוגמאות של ביוטין מקורות במזון
מה זה ביוטין והאם יש ביוטין במזון שאנו צורכים בחיי היומיום
ביוטין באוכל הוא רק אחד המרכיבים שיכולים לתרום לאיכות התזונה שלנו בין אם במזון גולמי ואם במזון שעבר תהליכי הכנה, בישול ועיבוד, שלא פגעו בנוכחות של ביוטין במזון.
אז מה זה ביוטין? – ביוטין מכונה במקרים רבים גם ויטמין B7 או ויטמין H וניתן למצוא את הויטמין בתוספי מזון המכילים ויטמין B-complex וכן בתרכובות המכילות ביוטין לשיער.
יש למרכיב ביוטין באוכל תפקיד מכריע בתהליכי חילוף חומרים שונים בגוף והוא ממלא תפקיד בהפקת אנרגיה ממרכיבי מזון כגון: פחמימות שומנים וחלבונים שאנו צורכים ביום יום.
ביוטין באוכל תורם ישירות ובעקיפין לשמירה על בריאות העור, השיער והציפורניים, כמו גם השפעה על התפקודים ברמת התא בכלל.
בתשובה לשאלה מה זה ביוטין יש לציין כי לנוכחות ביוטין באוכל יש השפעה גם על וויסט ההעברה הבין תאית ואף השפעה על חילוף החומרים ושמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם.
לקריאה נוספת:
ביוטין מקורות במזון טבעי
כאמור יש ביוטין במזונות טבעיים שאנו צורכים בחיי היומיום כגון ביצים, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים, בשר, דגים ופירות וירקות מסוימים.
כאשר המערכות בגופנו פועלות כהלכה ואנו צורכים תזונה מאוזנת במרבית המקרים ביוטין באוכל יכול לספק את הדרוש לגוף.
יחד עם זאת יש מצבים של חוסר ביוטין באוכל ו/או של שיבושים בספיגת ביוטין במזון אותו אנו צורכים.
חסך בנוכחות של ביוטין באוכל יכול להוביל לתסמינים כמו נשירת שיער, פריחות בעור, ואפילו הפרעות נוירולוגיות או שיבושים בהולכה עצבית.
ניתן לשפר את התזונה ולהגביר את הצריכה של ביוטין מקורות מזון זמינים אך יש לעיתים מצבים בהם נדרשת צריכת ביוטין
עם זאת, לעתים קרובות ניתן לתקן מחסור בביוטין באמצעות שינויים בתזונה או תוספי מזון.
דוגמאות למאכלים עם ביוטין
לפניכם מספר דוגמאות למאכלים עם ביוטין אך יחד עם זאת נדגיש כי מחסור בביוטין יכול ליצור בעיות רפואיות שראוי להתייעץ לגביהם עם גורם טיפולי מקצועי.
אין לראות ברשימת המאכלים ו/או פריטי מזון המוזכרים כהנחיה לצריכת ביוטין באוכל היומיומי שלכם.
רשימה זאת היא לצורך הסבר מה זה ביוטין והדגמה של ביוטין מקורות מזון יומיומיים.
- חלמונים: חלמונים של ביצים עשירים בביוטין וזאת היא דוגמא קלאסית לביוטין במקורות מזון יומיומיים שניתן לשפר את צריכתם על פי הנחייה.
- כבד ואיברים פנימיים: בשר איברים פנימיים ובמיוחד כבד יכול להיות מקור לביוטין בצריכה של מזון רגיל (זהירות – צריכת כבד חייבת להיות מתונה).
- אגוזים וזרעים לא מעובדים: שקדים, בוטנים, אגוזי מלך וזרעי חמניה, פשתן וזרעי צ'יה הינם מאכלים עם ביוטין.
גם דגנים מלאים יכולים להיות הם אופציה לביוטין במקורות מזון זמינים.
דגנים מלאים מוכרים הנמצאים במטבחים רבים כגון שיבולת שועל (קוואקר), נבט חיטה, שעורה ואורז חום מכילים ביוטין במזון. - קטניות הם חלק מהתפריט הישראלי ומהווים מקור לביוטין באוכל לדוגמא עדשים ופולי סויה יכולים לספק רמה מסוימת של ביוטין באוכל.
מאכלים נוספים המהווים דוגמא לנוכחותו של ביוטין מקורות מזון רגיל
דגים מסוימים יכולים להיות מקור לביוטין במזון, סלמון, מקרל, טונה וכו אך בשר שאינו כבד מכיל כמויות מזעריות בלבד של ביוטין במזון.
גם מוצרי חלב וגבינות למיניהן אינן מכילות כמויות גדולות של ביוטין באוכל ואינן יכולות להיות מקור לביוטין במצבים של חסך וחסר פתולוגיים.
פירות וירקות מסוימים מכילים ביוטין במזון בכמויות קטנות לדוגמא: אבוקדו, בננות, פטריות, בטטה ותרד וניתן להוסיף אותם לצריכה שוטפת של מזון יומיומי.
אנו לא מזכירים מזונות מועשרים ו/או תוספי מזון המכילים ביוטין מכיוון שאין במאמר זה כוונה ליצור המלצה כל שהיא על שינוי תזונתי.
נזכיר כי כאשר ביוטין באוכל הוא נפוץ, ולכן במצבים רגילים אנו צורכים אותו באופן יומיומי בתזונה הרגילה.
לצד זאת יש מוצרים המכילים ביוטין לשיער אשר מותאמים לכל מטופל בהתאם למצבו הספציפי.